Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος τύπου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών «Υπήρχε λόγος που δημιουργήθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών εμείς δεν σταματάμε» «Η ΝΔ θα υποστεί τώρα τις συνέπειες των πράξεων και, κυρίως, των παραλείψεών της να κάνει μεγάλες αλλαγές»


Λίγες μέρες έχουν περάσει από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου, με τις ανακοινώσεις απλά από πλευράς της νέας κυβέρνησης να είναι σε καθημερινό επίπεδο καταιγιστικές. Εν αντιθέσει με τους φρενήρεις ρυθμούς που επικρατούν στην πολιτική ζωή της πρωτεύουσας, όπως επισημάναμε και στο χθεσινό φύλλο του «ΠτΘ» στην ντόπια πολιτική σκηνή επικρατεί…νηνεμία, μιας και οι εμφανίσεις αλλά και οι δηλώσεις, υποψηφίων, στελεχών και εκπροσώπων κομμάτων περιορίστηκαν στην προεκλογική περίοδο.


Στο πλαίσιο της μετεκλογικής ωστόσο κουβέντας που επιθυμεί να ανοίξει ο «ΠτΘ» για τον σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που δεν κατάφερε να μπει στη νέα βουλή, βρέθηκε στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής, όπου και συνομίλησε με τη Νατάσσα Βαφειάδου, για τη μετεκλογική στρατηγική του Κινήματος, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις έως τώρα πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και το πολιτικό αύριο της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κ. Πεταλωτής, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της σύμπραξης πολλών νέων ανθρώπων, από κοινού με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του Κινήματος για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, η οποία, όπως είπε, θα επιχειρηθεί, «αφήνοντας κατά μέρος το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιεργεί ο κ. Βενιζέλος».

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πλέον, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, είναι υπόθεση του κ. Καμμένου», του οποίου τις απόψεις χαρακτήρισε εθνικιστικές, ενώ προέβλεψε ότι εντός της ΝΔ θα οξυνθεί η αντιπαλότητα μεταξύ σαμαρικού και καραμανλικού στρατοπέδου.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητα υπέρ της «γεωγραφικής» κατανομής των υπουργείων, εξέφρασε την αποδοκιμασία του ως προς το γεγονός ότι στο νέο πολυάριθμο υπουργικό συμβούλιο, «δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος από την περιφέρεια ΑΜ-Θ στο νέο μεγάλο υπουργικό συμβούλιο, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήρισε «περίεργες, ακραίες και αυτοαναιρούμενες» τις απόψεις του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη.

Γιώργος Πεταλωτής όμως…

«Ακόμα και άνθρωποι, οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιστρέφουν στο ΚΙΝΗΜΑ για να ανασυνταχθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς»

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν κατάφερε να μπει στη βουλή, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συνεχίζει, προαναγγέλλοντας ανοιχτές διεργασίες και συνέδριο. Πώς κρίνετε την αποτυχία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ να εισέλθει στη Βουλή;
Γ.Π.: Μέσα σε είκοσι μέρες δημιουργήσαμε έναν πολιτικό σχηματισμό και κατεβάσαμε ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες εν τη γενέσει. Τα ψηφοδέλτια ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ανανεωμένα και δυναμικά, με νέους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους. Δεν υπήρχαν μεγάλα ονόματα, τα οποία, ακόμη και να ήθελαν να μας στηρίξουν, μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης, έκαναν πίσω. Σαφώς και περιμέναμε ότι θα ήμασταν στη βουλή. Αλλά, η διαφορά μας από την είσοδο στη βουλή είναι μόλις 20 χιλιάδες ψήφοι. Είναι σαφές ότι τώρα ξεκινάμε και, μάλιστα, πιστεύοντας ότι έχουμε πολύ μεγάλες διεργασίες μπροστά μας.

Και, βέβαια, υπάρχει και μία πραγματικότητα, η βούληση των Ελλήνων πολιτών για απαλλαγή από τη συγκυβέρνηση και, γενικότερα, για μια αλλαγή στην πολιτική –θα φανεί αν αυτή έρθει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Υπήρχε όμως ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έταζε, υποσχόταν και έκλεινε το μάτι ακόμα και σε πολύ συντηρητικούς πολίτες, που, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ένα υποτιθέμενο αριστερό κόμμα. Εμείς δεν σταματάμε. Υπήρχε λόγος που δημιουργήθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αν θέλαμε να μην ρισκάρουμε θα βρισκόμασταν όλοι αλλού, σε πάρα πολύ ευχάριστες θέσεις, αλλά θέλουμε να πηγαίνουμε μπροστά.

«Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και εμείς είμαστε παλαιότεροι, υπάρχει αυτό το δυναμικό στο ΚΙΝΗΜΑ που προϋπόσχεται μεγάλες αλλαγές»

ΠτΘ: Ποια είναι η επόμενη μέρα για το Κίνημα;
Γ.Π.: Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωτική συγκρότηση. Όλα ξεκίνησαν από ομάδες πρωτοβουλίας ανά την Ελλάδα, που δεν χωρούσαν την πολιτική τους ύπαρξη μέσα σε ένα σχήμα που δυστυχώς εξαϋλώθηκε με ευθύνη καθαρά της ηγεσίας του. Ήθελαν να εκφράσουν τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, δεν είναι όμως καθόλου εύκολο να σε γνωρίσουν και να πείσεις μέσα σε είκοσι μέρες. Και, αν ο Γιώργος Παπανδρέου και εμείς είμαστε παλαιότεροι, υπάρχει αυτό το δυναμικό που προϋπόσχεται μεγάλες αλλαγές σε αυτό το σχήμα, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα εκφράσει έναν μεγάλο χώρο της κεντροαριστεράς τουλάχιστον. Ήδη η οργανωτική μας ανασυγκρότηση προχωράει μέσα από διαδικασίες ανοιχτές και κινηματικές. Θέλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία και αυτό ήδη το πετυχαίνουμε, ακόμη και μετά τις εκλογές. Ακόμα και άνθρωποι, οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήδη επιστρέφουν για να ανασυνταχθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς. Σύντομα, μέσα στο Φεβρουάριο θα υπάρξει οργανωτική συγκρότηση, μία συνδιάσκεψη ή ένα συνέδριο, για να υπάρξουμε και πολιτικά, μέσα από συγκεκριμένες γραμμές.

«Ο κ. Βενιζέλος εξαΰλωσε το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό που ενδιαφερόταν να κάνει ήταν να πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για να συγκυβερνά με τον κ. Σαμαρά»

ΠτΘ: Η κριτική του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα του κ. Βενιζέλου, περιορίστηκε στις ευθύνες που φέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με την δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ενώ του επέρριψαν ευθύνες ακόμα και για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Είδαμε δε ότι η αυτοκριτική σταμάτησε στην αποκαθήλωση των εικόνων του κ. Παπανδρέου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πώς το σχολιάζετε;
Γ.Π.: Αποκαθήλωσαν τις εικόνες του Γιώργου Παπανδρέου από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, λες και φταίνε οι φωτογραφίες για τις πολιτικές. Ο κ. Βενιζέλος, εδώ και δυόμιση χρόνια, εξαΰλωσε το ΠΑΣΟΚ και με πολύ συγκεκριμένες επιλογές του δεν λειτουργούν νομαρχιακές και η Κεντρική Επιτροπή λειτούργησε 3-4 φορές, εκ των οποίων οι δύο με δικό μας αίτημα, γιατί αυτό που ενδιαφερόταν να κάνει ήταν να πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για να συγκυβερνά με τον κ. Σαμαρά. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του αλλά μία στοιχειώδης αυτοκριτική θα έπρεπε να υπάρχει τη βραδιά των εκλογών. Βέβαια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βάζει θέμα ηγεσίας, από τη στιγμή που φταίει κάποιος άλλος. Τα λίγα μεγάλα στελέχη που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ έχουν τη δική τους πορεία στο μυαλό τους, αν το θέμα τους είναι απλώς το να αλλάξει ο αρχηγός, θα φτάσουν πάλι στο ίδιο σημείο.

Το θέμα είναι ότι η κατάσταση που δημιουργείται σήμερα, με έναν ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το κόμμα του κ. Καμμένου, της πιο δημαγωγικής δεξιάς που θα μπορούσε να υπάρχει, θα δημιουργήσει εξελίξεις και στην κεντροαριστερά. Οπότε θα αποδειχθεί ότι, το να αυτοπεριοριζόμαστε ή να κάνουμε κάποιες διορθώσεις, δεν μπορεί να συμβάλει. Εμείς θα συμβάλουμε αφήνοντας κατά μέρος το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιεργεί ο κ. Βενιζέλος ή κάποιοι άλλοι.

«Ήταν ξεκάθαρο εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια ότι υπήρχε ένα πολιτικό φλερτ ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο»

ΠτΘ: Πώς κρίνετε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων; Δεν ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη;
Γ.Π.: Νομίζω ότι η Ελλάδα πλέον, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, είναι υπόθεση του κ. Καμμένου. Οι πολίτες ψήφισαν αριστερά για να έχουμε τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον αδερφό του, έχει γράψει βιβλίο με υποτιθέμενα επιχειρήματα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη και έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από ενέργειες και απόψεις άκρως εθνικιστικές. Ας μην αυταπατόμαστε, ήταν ξεκάθαρο εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια ότι υπήρχε ένα πολιτικό φλερτ ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

«Η Νέα Δημοκρατία θα περάσει τους κραδασμούς που πέρασε το ΠΑΣΟΚ»

ΠτΘ: Πώς είδατε το νέο κυβερνητικό σχήμα; Σας ενόχλησε που σε αυτή τη πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν είδαμε στελέχη της Περιφέρειας και της Θράκης ειδικότερα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, να αναλαμβάνουν καίριες θέσεις;
Γ.Π.: Προσωπικά, δεν είμαι απαραίτητα υπέρ της γεωγραφικής κατανομής των υπουργείων γιατί αυτό μας οδήγησε και σε άλλες καταστάσεις στο παρελθόν. Είχαμε «φουλάρει» ανά περιόδους από υπουργούς και υφυπουργούς στην περιφέρειά μας χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό δείχνει και μια περιφρόνηση της περιφέρειας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν υπάρχει ένας άνθρωπος από την περιφέρεια που να βρίσκεται στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ιδίως όταν σε αυτό μπήκαν υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί από το παράθυρο και από το κόμμα του κ. Καμμένου. Ούτε είμαι απαραίτητα κατά των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών δεδομένου ότι υπάρχει μία ευρεία αντίληψη περί κωλύματος ανάμεσα στις ιδιότητες του υπουργού και του βουλευτή για να κάνει ο καθένας τη δουλειά του. Αλλά να επιλέξει υπουργούς που έχουν μια σοβαρότητα και οντότητα.

ΠτΘ: Σε μία πρόσφατη μετεκλογική σας τηλεοπτική παρουσία, συμπαρακαθήμενοί σας ήταν ο κ. Ρουσόπουλος αλλά και στελέχη του ιδρύματος Καραμανλή που κατέκριναν τόσο την απόφαση του κ. Σαμαρά να μην παραδώσει ο ίδιος το Μαξίμου, όσο και την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ για τον πολιτικό όρκο. Έρχεται η αρχή του τέλους και για τη ΝΔ; Θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με το ΠΑΣΟΚ;
Γ.Π.: Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς κυβερνούσε με μία συγκεκριμένη παρέα και ότι το καραμανλικό στρατόπεδο έπνεε μένεα. Δεν ξέρω αν το καραμανλικό στρατόπεδο θα ήταν καλύτερο αλλά, εν πάση περιπτώσει, πλέον όλα είναι στο τραπέζι. Και η ΝΔ θα περάσει τους κραδασμούς που πέρασε το ΠΑΣΟΚ. Ήταν τυχερή γιατί, μέχρι τώρα, κράτησε ψηφοφόρους που, αν και μη δεξιοί, ψήφιζαν μια επιλογή υποτιθέμενης σοβαρότητας. Τώρα όμως θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων και, κυρίως, των παραλείψεών της να κάνει μεγάλες αλλαγές.

«Ακραίες, περίεργες και αυτοαναιρούμενες οι απόψεις του κ. Βαρουφάκη»

Οι απόψεις του κ. Βαρουφάκη, εκτός από ακραίες και περίεργες, είναι και αυτοαναιρούμενες. Είναι δοκιμασμένος και γνωστός για τα προβλήματα που δημιουργούσε ακόμη και με τον λόγο του. Μάλιστα, με το καλημέρα στο υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας το φλερτ με την καραμανλική δεξιά, βρήκε ότι το μόνο τοξικό που είχε γίνει, ήταν η είσοδός μας στο μνημόνιο το 2010. Συνέχιζε δηλαδή να αποκρύπτει ότι η ελληνική κρίση οφείλεται στις προ του 2009 ασκούμενες πολιτικές και, κυρίως, στον τεράστιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας επί κυβέρνησης Καραμανλή, τον οποίο, μάλιστα, προσπαθούν να πείσουν για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της δημοκρατίας. Κατά την άποψή μου θα υπάρξει ένα κράτος, παρόμοιο με αυτό του Καραμανλή, όπου από πόρτες και παράθυρα έμπαιναν διάφοροι. Είναι απαράδεκτο να λέμε ότι θα κάνουμε εξεταστική για τα μνημόνια –η οποία, κατά τ’ άλλα πρέπει να γίνει– ξεκινώντας από τη σύμβαση του μνημονίου. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια δανειακή σύμβαση, που δεν έπρεπε να έχουμε, αλλά, χωρίς αυτή, δεν θα υπήρχαμε ως χώρα ούτε ο κ. Τσίπρας θα ήταν πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ σημαντικό για το Κίνημα και τη χώρα ότι υπάρχουν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, πολύ πεισμωμένοι στο να συνεχίσουν έξω από μηχανισμούς»

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι πολύ σημαντικό ότι δημιουργήθηκε μια «μαγιά» νέων ανθρώπων, που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να εκλεγούν ήταν ελάχιστες. Ακόμη και ηλικιακά νέων, 25άρηδων, 30άρηδων, 35άρηδων, οι οποίοι είναι και πετυχημένοι άνθρωποι στη ζωή τους και έχουν αναπτύξει δυναμικές που θα τους έκαναν να σκέφτονται επαγγελματικά και να μην ασχοληθούν με την πολιτική. Είναι πολύ μεγάλη ωφέλεια, για εμάς αλλά και για το πολιτικό σύστημα και για τη χώρα μας ότι υπάρχουν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, πολύ πεισμωμένοι στο να συνεχίσουν έξω από μηχανισμούς και καταστάσεις διευθετήσεων και συναλλαγών, οι οποίες υπήρξαν στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου