Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Μιχάλης Καρχιμάκης : 3 Σεπτεμβρη, Είμαστε παρόντες , στη βάση αρχών και αξιών


Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου  μπόρεσαν να εκφραστούν και να καθορίσουν τις εξελίξεις μέσα απο το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε την 3η του Σεπτέμβρη .

Γεννήθηκε έτσι ένα Κίνημα  με ιδεολογική και προγραμματική συνοχή ,με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ,με λαϊκή και οργανωμένη βάση.

Ένα μαζικό λαϊκό Κίνημα  της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού . Που ένωσε τους ´Ελληνες .
Ένα Κίνημα  που συγκέντρωσε τις υγιείς δυνάμεις,  τους ικανούς και άξιους πολίτες ,σε ένα νέο σύγχρονο αφήγημα,  διαφορετικό  απο της προχουντικής περιόδου .
Ένα λαογέννητο,ελπιδοφόρο και νικηφόρο Κίνημα ,  που με τον Ανδρέα Παπανδρέου μπροστά έδωσε ένα μεγάλο αγώνα αρχών και αξιών .


Ένα Κίνημα που έβαλε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους και μιάς ανοιχτής ,  σύγχρονης κοινωνίας .

Που έθεσε στις βασικές του προτεραιότητες την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των πολιτών.
Απελευθέρωσε  κοινωνικές δυνάμεις που για δεκαετίες ζούσαν στο περιθώριο.
Έφερε  στο προσκήνιο τους ξεχασμένους Έλληνες ,τους μισθωτούς ,τους μη προνομιούχους,  τους αγρότες.

Ένα Κίνημα που άνοιξε νέους ορίζοντες συμμετοχής και δράσης στους νέους και στις γυναίκες .
Που  προέτασε τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην μισαλλοδοξία.

Που πίστευε πως πρέπει  να αμφισβητήσει ανοιχτά ,να συγκρουστεί χωρίς συμβιβασμούς και να ανατρέψει κατεστημένες δυνάμεις ,δομές εξουσίες και αντιλήψεις ,που κρατούσαν την Ελλάδα δέσμια .

Με ευαισθησία  , σεβασμό  και αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας , έτσι ώστε να διεγείρει την ψυχή τα συναισθήματα και την συνείδηση κάθε προοδευτικού ´Ελληνα  και Ελληνίδας .


Ένα Κίνημα που μαζί με τον ηγέτη του τον Ανδρέα Παπανδρέου  ενσάρκωνε την φωνή και την προσδοκία κάθε συμπατριώτη μας .
Που τολμούσε ρήξεις με το παρελθόν και συνδύαζε γόνιμες συνθέσεις και συλλογικές υπερβάσεις για να εμπεδώνει κάθε φορά την συμφιλίωση και την ενότητα του ελληνικού λαού.
Σε μια πατρίδα χωρίς πολιτικές και κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές ,χωρίς διακρίσεις και διχασμούς.

Με  τον Ανδρέα Πααπανδρέου της διεθνούς ακτινοβολίας και  του παγκόσμιου σεβασμού .
Για τον Ανδρέα και το Κίνημα  κρίσιμη ήταν η κάθε μέρα για την πατρίδα.
Γιατι έβλεπαν μακρύτερα απο τους άλλους και βασιζόταν στην  αταλάντευτη βούληση για αλλαγές  .
Γιατι πίστευαν οτι δημιουργός ειναι η συστηματική δουλειά ,η στράτευση της κοινωνίας , το πέρασμα απο θεωρητικές προθέσεις στις πράξεις,  η δύναμη της ανάληψης της ευθύνης .

Γιατι αντιλήφθηκαν οτι η δημιουργία και το αποτέλεσμα βρίσκονται σε ένα καθαρό όραμα για την χώρα ,με σαφές στρατηγικό σχέδιο ,το οποίο περιλαμβάνει μια εθνική συνεννόηση  όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων ,δίνοντας έτσι  στην Ελλάδα αυτοπεποίθηση και αναδεικνύοντας οτι οι πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις με τις ηγεσίες τους ειναι αυτές που αναμετρώνται με τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής και όχι οι φυγόπονοι ,οι υπονομευτές και οι ριψάσπιδες.
Και που πραγματικά άλλαξε τη χώρα .

Και είναι  απαραίτητο να κάνουμε  τον παραλληλισμό εκείνης της περιόδου με το σήμερα .
Όπου και τότε , βρήκαν εύφορο έδαφος οι νεοφιλελεύθερες ιδέες,  ,οι αριστεροί και δεξιόστροφοι λαϊκισμοί και οι προπαγανδιστικές δυνάμεις να αναπτυχθούν.

Καθώς και σήμερα  οι ίδιες καιροσκοπικές δυνάμεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού αλλά  και του λαϊκισμού ,των ιδιοτελών συμφερόντων,  της πάσει θυσία εξουσίας ,εντός και εκτός των τειχών,  μας οδήγησαν και μας οδηγούν σε ένα  ανελέητο παιγνίδι εντυπώσεων,  αποπροσανατολισμού και όξυνσης των προβλημάτων σε βάρος των πολλών,των δημιουργών και των αδύναμων.

Ομως, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε πως ο προοδευτικός χώρος της προσφοράς εδώ και δεκαετίες,  που μας έκανε υπερήφανους ,δεν αφορίζεται εύκολα πολιτικά.

Γιατι έμαθε να προτάσσει τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην συντήρηση του χθες και του σημερα .

Και η πολιτική δικαίωση θα έλθει όπως και τότε ,γιατί αφορά την ίδια την κοινωνία , την χώρα , αφορά τους δημοκράτες και σοσιαλιστές  ,  ενάντια σε κάθε μηχανισμό που υπονόμευσε και καπηλεύτηκε την ιστορία μας και την διαδρομή μας. Ενάντια σε μικροσυμφέροντα , καιροσκοπισμούς , προσωπικές  διευθετήσεις  με δήθεν πολιτικό μανδύα .
Θέτουμε  νέα διακυβεύματα , συγκρουόμαστε με κάθε μορφή βαθιάς συντήρησης , αδράνειας και πελατειακής λογικής για το κράτος , την κοινωνία .

Δεν μένουμε επετειακά απλώς στο παρελθόν . Λειτουργούμε  ουσιαστικά  πολιτικά , χωρίς τακτικισμούς και  ανούσιες μεθοδεύσεις .

Η κατάσταση στη χώρα μας δεν σηκώνει αναβολές , οι παθογένειες και οι αγκυλώσεις επανέρχονται και εμείς τις υπερβαίνουμε .

Είμαστε παρόντες , στη βάση αρχών και αξιών σε νέες διαδρομές για τη χώρα , για την οριστική έξοδο απο την κρίση , υπερασπιζόμενοι τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν .
Τιμώντας στην ουσία και όχι απλώς με λόγια την  Αλλαγή και την Πρόοδο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου